Info Susu

Susu Penuh Krim Sebagai Pengganti Gula Dan Krimer

susu penuh krim pengganti gula dan krimer

Perkara yang kita perlu ketahui apabila berbicara tentang susu, ia tidak dapat lari dari lemak. Jika dahulu kita dihadangkan dengan informasi tentang keburukan lemak sehingga susu juga terpalit sekali kerana susu mengandungi lemak yang tinggi. Maka muncullah susu tanpa lemak dan pelbagai lagi minuman dan makanan tanpa lemak atau rendah lemak sempena meraikan kempen makanan tanpa lemak di seluruh dunia.

Dengan perkembangan teknologi yang semakin canggih, para saintis mula membetulkan persepsi yang salah ini. Perlu diketahui bukan semua lemak itu adalah tidak baik. Secara ringkasnya ada 2 jenis lemak iaitu lemak baik dan lemak jahat. Lemak baik ialah lemak yang diperlukan oleh tubuh badan untuk menjalani fungsi-fungsi tertentu seperti melarutkan vitamin ADEK, penghasilan hormon, melarutkan lemak jahat di dalam saluran darah, melindungi otot dsb. Lemak jahat pula ialah lemak yang menyebabkan saluran darah tersumbat.

Ramai antara kita yang tak tahu bahawa lemak yang terhasil di dalam tubuh kita bukanlah datangnya daripada lemak yang kita makan. Lemak yang kita makan akan melalui proses pencernaan di dalam perut dengan bantuan cecair hempedu.


Apabila kita makan, zat nutrisi makanan tersebut akan diserap di dalam usus, sebahagiannya pula akan bertukar menjadi “tenaga” yang diperlukan oleh tubuh badan kita seharian. Bilamana ada lebihan “tenaga” di dalam tubuh badan kita hasil daripada “terlebih makan” maka “tenaga” tersebut akan disimpan dalam bentuk “lemak” di dalam tubuh badan kita. Faktor utama yang menyebabkan lebihan tenaga ini ialah disebabkan pengambilan gula yang berlebihan. Gula yang masuk dalam badan akan segera berubah menjadi tenaga, tenaga yang berlebihan ini yang disimpan menjadi lemak.

Kami bukan hendak bercakap tentang gula dan lemak, tetapi hendak menerangkan status lemak di dalam susu sebenarnya adalah bermanfaat dan diperlukan oleh tubuh badan manakala bahaya sebenar dan punca pelbagai penyakit dan obesiti kebanyakannya datang dari pengambilan gula yang berlebihan.

Bagi golongan dewasa yang gemarkan kopi dan teh susu pekat manis atau campuran gula dan krimer, kami ada cara bagaimana hendak menjadikan kopi dan teh anda menjadi lebih sedap dan berkhasiat.

Masukkan 1 atau 2 sudu Susu Full Cream Puremil bersama 1 cawan air teh atau kopi. Nak campur susu lebih pun tiada masalah, ikut citarasa anda kerana susu ini tidak mengandungi gula sukrosa, krimer, maltodekstrin dan bahan penstabil malahan memberikan khasiat kalsium, protein dan vitamin yang tinggi. Minuman akan lebih sedap berlemak dengan campuran Susu Full Cream Puremil dan anda boleh minum tanpa risau pada kandungan gula yang tinggi lagi.

Ini sangat membantu mengurangkan pengambilan gula dan krimer berlebihan. Susu bukan sahaja untuk kesihatan kanak-kanak, bahkan susu yang baik dapat mengekalkan kesihatan yang optimum kepada orang dewasa dalam menjalani aktiviti seharian.

Jadikan Susu Puremil pengganti gula, krimer dan susu pekat manis di dalam kopi dan teh susu (termasuk juga minuman 3 in 1) mulai hari ini!
Banyak kajian menunjukkan susu merupakan minuman yang sesuai diminum sebelum tidur bagi mendapatkan tidur yang mudah dan nyenyak. Kajian tersebut terpakai bagi susu segar atau susu asli, bukanlah susu campuran yang hanya tinggi gula atau krimer semata.

Susu full cream adalah minuman yang sangat sesuai untuk diminum sebelum tidur kerana kaya dengan ‘tryptophan’ dan kalsium. Dua unsur penting ini mempunyai kesan positif terhadap waktu tidur dengan bertindak merangsang hormon melatonin yang membuatkan tubuh cepat mengantuk.

Kalsium tinggi yang terkandung dalam susu juga membantu mengurangkan tekanan dan menstabilkan saraf otak. Tidur berkualiti dapat membantu tumbesaran kanak-kanak di samping mengembalikan fungsi badan ke tahap optimum. Tidur yang mencukupi juga dapat menstabilkan emosi, menyegarkan badan, menguatkan daya ingatan, memelihara jantung dan dapat mengurangkan risiko mendapat banyak penyakit.

Susu Full Cream Puremil mempunyai khasiat sama seperti susu segar amat membantu mengatasi masalah susah tidur. Mempunyai kalsium yang tinggi dengan khasiat susu asli sebenar menjadikan ia sangat mengenyangkan. Susu Puremil yang bebas gula sukrosa juga dapat mengurangkan risiko karies gigi dan mengelakkan kanak-kanak menjadi hiperaktif sebelum tidur.

Author

admin

Open chat
Hubungi Kami